Πώς να πλοηγηθούν με ασφάλεια τα παιδιά σας στο διαδίκτυο χωρίς να εισβάλετε στην ιδιωτική τους ζωή

 Υπάρχουν σχεδόν άπειρα εργαλεία και εφαρμογές για να προστατέψετε τα παιδιά σας από τις κακοτοπιές στο διαδίκτυο. Αυτά ποικίλλουν και χωρίζονται σε κατηγορίες, από τα προγράμματα για γονικό έλεγχο (parental control) και το λογισμικό προστασίας από ιούς (antivirus), έως τα φίλτρα διαδικτύου και τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα(VPN). Τίποτα όμως από αυτά δεν είναι πραγματικά αρκετό από μόνο του για να να κρατήσει το παιδί σας ασφαλές. Ακόμα και αν ελέγχεται όλες τις συσκευές που χειρίζονται τα παιδιά σας και φιλτράρεται το περιεχόμενο τους. Αυτό συμβαίνει διότι δεν θα αργήσει η στιγμή που κάποιος φίλος του θα του δείξει κάτι στο δικό του κινητό ή θα επισκεφτεί ένα internet café ή που θα πέσει στα χέρια του μια απροστάτευτη συσκευή. Είναι αδύνατο και εθελοτυφλεί όποιος νομίζει ότι το δικό του παιδί δεν θα έρθει αντιμέτωπο με πειρασμούς του διαδικτύου φαινομενικά αθώους όπως ένα διαδικτυακό παιχνίδι ή επικίνδυνο όπως μια συνομιλία με έναν άγνωστο σε έναν ισότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς λοιπόν θα προστατέψω το παιδί μου από τους κινδύνους του διαδικτύου;

Το κλειδί δεν είναι μόνο η γνώση ενός συνόλου εργαλείων που μας τρομάζουν και μόνο στο άκουσμα τους θεωρώντας τα πολύπλοκά. Στην πραγματικότητα τα περισσότεροι είναι πολύ απλά στη χρήση και εύκολο να εγκατασταθούν, οπότε μην σας αποτρέπει η έλλειψη τεχνικών γνώσεων.

Το πιο σημαντικό κλειδί λοιπόν, αλλά και το πιο δύσκολο έργο συνάμα είναι να έχετε συχνές, ανοικτές και ειλικρινείς συζητήσεις με τα παιδιά σας για τη ζωή τους. Να θυμάστε ότι το καλύτερο άτομο για να κρατήσει το παιδί σας ασφαλές στο διαδίκτυο είστε εσείς.

Καμία εταιρία ή επαγγελματίας του χώρου δεν αγαπά το παιδί σας περισσότερο από εσάς. Όποτε μιλώντας για το πώς να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο είναι ένας εξαιρετικός αγωγός για την οικοδόμηση μιας εμπιστοσύνης και θετικής σχέσης με το παιδί σας. Ειδικά όταν γίνεται με θετικό και ευχάριστο τρόπο χωρίς πανικό και απαγορεύσεις αλλά με δίκαιη θέσπιση ορίων.

 

Ένας γονιός στην σημερινή εποχή έχει όλο και πιο δύσκολο έργο προκειμένου προστατεύσει τα παιδιά του online. Όπως προανέφερα όχι μόνο έχουν τις δικές τους συσκευές κινητά tablets και laptops, αλλά είναι και συνεχώς συνδεδεμένα στο διαδίκτυο πράγμα που σημαίνει ότι η παρακολούθηση της δραστηριότητάς τους για να εξασφαλιστεί ότι είναι ασφαλείς είναι αδύνατο. Αλλά όπως σε όλα τα προβλήματα έτσι και σε αυτό της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη.

Αυτή επιτυγχάνεται αρχικά μέσω της σωστής επικοινωνίας με το παιδί και ύστερα με την λήψη κάποιων προφυλάξεων για την αποφυγή ακατάλληλου περιεχόμενου για την ηλικία τους.

Ας δούμε λοιπόν πως θα λάβετε προφυλάξεις για να προστατέψετε τα παιδιά σας.

 

Εκπαιδεύστε τα παιδιά και τους εαυτούς σας

Η ασφάλεια του Διαδικτύου πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για κάθε γονέα για αυτό θα πρέπει εσείς πρώτα να ενημερωθείτε και να εκπαιδευτείτε ώστε να μιλήσετε στο παιδί σας από την θέση του γνώστη . Εκπαιδεύστε τους για τους μη ασφαλείς ισότοπους, τους ιούς και τους κίνδυνους που ελλοχεύει η απρόσεκτη και αφιλτράριστη πλοήγηση στο διαδίκτυο. Εκφράστε τις ανησυχίες σας με έναν σοβαρό αλλά κατανοητό τρόπο. Διδάξτε τους πώς να είναι υπεύθυνοι, πώς να χρησιμοποιούν σωστά τις μηχανές αναζήτησης και με ποιον τρόπο να χειρίζονται τα προφίλ των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Μην ξεχνάτε ότι το Διαδίκτυο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη συλλογή πληροφοριών και τη διασκέδαση που μπορεί να κάνει εσάς και τα παιδιά σας καλύτερους και πιο ολοκληρωμένους ανθρώπους όταν η χρήση του γίνεται με σωστό τρόπο. Εν κατακλείδι το μέλημα σας ως γονιός είναι ο τρόπο χρήσης του φοβερού εργαλείου που λέγεται διαδικτύου να είναι ωφέλιμος και διδακτικός. Έτσι τους κρατάτε ασφαλείς, χωρίς να τα παραμελείτε και χωρίς να παραβιάζεται την ιδιωτικότητά τους!

 

Ενεργοποιήστε τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του Youtube

Το Youtube είναι μια καταπληκτική πλατφόρμα και τα παιδιά το γνωρίζουν περνώντας αρκετό χρόνο παρακολουθώντας εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά βίντεο. Όμως δεν είναι όλα τα βίντεο εκπαιδευτικά και φιλικά προς την οικογένεια ενώ τα σχόλια σε κάθε βίντεο άλλες φορές είναι αστεία και άλλες φορές… τουλάχιστον προσβλητικά.

Εάν κατευθυνθείτε στις ρυθμίσεις του λογαριασμού τους, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την επιλογή Restricted Mode "Περιορισμένη λειτουργία", η οποία αποκρύπτει τα βίντεο που έχουν επισημανθεί ως ακατάλληλα όπως επίσης και όλα τα σχόλια.

Για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία Restricted Mode στο YouTube, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

 

  • Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας Google ή Youtube.
  • Μεταβείτε στον ισότοπο YouTube.com μέσω του προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποιείται, ή μέσω της εφαρμογής για κινητό ή tablet
  • Κάντε κλικ στο εικονίδιο του λογαριασμού σας στην επάνω δεξιά γωνία της αρχικής σελίδας του YouTube.
  • Επιλέξτε Restricted Mode (Περιορισμένη λειτουργία).
  • Βεβαιωθείτε ότι η λειτουργία Restricted Mode είναι ενεργοποιημένη.
  • Η σελίδα που είστε θα επαναφορτωθεί και το YouTube δεν θα προβάλει ακατάλληλο περιεχόμενο.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Για να αποτρέψετε το παιδί σας απλά να απενεργοποιήσει τη λειτουργία ασφαλείας, πρέπει να αποσυνδεθείτε από το λογαριασμό σας Google / YouTube κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο ονόματος χρήστη που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης. Αυτό θα κλειδώσει αποτελεσματικά τη ρύθμιση για το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε, εμποδίζοντας το παιδί σας να απενεργοποιήσει τη λειτουργία ασφαλείας. Θα χρειαστεί να επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία για όλα τα άλλα προγράμματα περιήγησης ιστού που βρίσκονται στον υπολογιστή σας (π.χ. Firefox, Safari, κ.λπ.).

https://support.google.com/youtube/answer/174084?hl=en

 

Ασφαλής αναζήτηση (με ενεργοποιημένη τη δυνατότητα κλειδώματος)

Safesearch With Lock Feature Enabled

Για την αποφυγή ακατάλληλου περιεχόμενου, ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνετε ως γονέας είναι να ενεργοποιήσετε το φιλτράρισμα περιεχομένου Safesearch από την Google σε όλα τα προγράμματα περιήγησης και συσκευές που χρησιμοποιεί το παιδί σας για πρόσβαση στο Internet. 

Το Safesearch φιλτράρει τα αποτελέσματα αναζήτησης και θα αποκλείσει περιεχόμενο που μπορεί να είναι επιβλαβές και ακατάλληλο για τα παιδιά. Επιπλέον, μπορείτε να κλειδώσετε αυτήν τη λειτουργία, έτσι ώστε το παιδί σας να μην μπορεί να το απενεργοποιήσει (για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα περιήγησης). Ανατρέξτε στις πλήρεις οδηγίες σχετικά με τον τρόπο ενεργοποίησης του Safesearch στη σελίδα υποστήριξης της Google.

https://support.google.com/websearch/answer/510?hl=en

 

Κέντρο αναφοράς ακατάλληλου περιεχομένου στο YouTube

https://www.youtube.com/intl/el/yt/about/policies/#community-guidelines

Εάν το παιδί σας παρενοχλείται ή έχει εκφοβισθεί από κάποιον μέσω βίντεο YouTube ή αν έχει ενοχληθεί από κάτι που έχει αναρτηθεί στο YouTube όπως μια μικρογραφία λογαριασμού ή κάποιο κακεντρεχές σχόλιο ή κάποιου μηνύματος ζωντανής συζήτησης ακόμα και κάποιου καναλιού ή playlist, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Κέντρο αναφοράς ακατάλληλου περιεχομένου στο YouTube και να υποδείξετε το περιεχόμενο ή τον λογαριασμό προκειμένου να αφαιρεθεί.

https://support.google.com/youtube/answer/2802027?hl=el

 

Η ηλεκτρονική ασφάλεια είναι ένα σύνθετο ζήτημα και πέρα από το τρίπτυχο επικοινωνία-λήψη μέτρων-ενημέρωση, θα πρέπει να βρείτε τρόπους ώστε να περιορίσετε τον χρόνο για Internet των παιδιών και να παραμείνει η ενασχόληση με το διαδίκτυο ψυχαγωγική και εκπαιδευτική.

Με την εφαρμογή κανόνων ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι γονείς μειώνουν τον κίνδυνο εθισμού στο διαδίκτυο αρκεί να σεβαστούμε την ιδιωτικότητά τους ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουν.

Για αυτό συνιστάται στους γονείς να απενεργοποιούν τους υπολογιστές και να μην κοιτούν τα κινητά τους αρκετές ώρες πριν πέσουν για ύπνο δίνοντας το καλό παράδειγμα και δημιουργώντας χρόνο για ενδιαφέρον συζητήσεις που θα φέρουν την οικογένεια πιο κοντά . Άλλωστε οι εγκέφαλοί των παιδιών τους πρέπει να χαλαρώσουν, ειδικά αν είναι σχολική περίοδος και η λήψη επαρκούς ύπνου είναι επωφελής για την υγεία τους ενώ η χαλαρή συζήτηση με ένα γονέα με σκοπό την εκπαίδευσή του, αποτελεί ένα εφαλτήριο για πολύτιμα μαθήματα ζωής και έναν υγιή τρόπο διατήρησης και οικοδόμησης μιας επωφελούς-αμοιβαίας-δυνατής σχέσης με τα παιδιά μας με όφελος την ιδία μας την οικογένεια αλλά και ευρύτερα την κοινωνία μας.

 

Ρυθμίσεις Ασφαλείας απο τους Παρόχους ISPs

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Log In or Sign Up

Ξεχάσατε τον κωδικό σας; / Ξεχάσατε το όνομα χρήστη;